Senin, 05 September 2011

Nasi Tutug


Biasanya saya beli nasi tutug di deket Dadaha, pas pengkolan tempat kuliahan kelas jauh alias ekstension IKIP Bandung, warungnya hampir deket ke Cimulu. Bisa disebut luhureun Cimulu persisna mah. Masih aya keneh kitu warungna ayeuna? Biasana belinya agak siangan dikit ketika matahari sudah terasa panas menggelepar. Perut udah berbunyi keriuk keriuk.
Walah .............. sedang makan juga udah kaluar kesang badag kesang lembut lantaran nikmat jeung seuhah talatalata. Murah meriah makanannya dan yang sangat jelas tidak bikin pusing pas ngebayarinnya.
Sangu ieu sabenerna tos aya ti jaman dahulu mula, khas sunda lah, di tasik bandung banjaran lembang garut ciamis aya nu ngicalan, ngan dahulu mah can kasohor kawas ayeuna.

Sangu Tutug Oncom versi Rudi, resep sakapanggihna sakaingetna


Bahan :
1 piring nasi, dibuat dari beras merah kalo ada, kalo nggak ada ya nasi putih boleh dan diusahakan yang masih panas
3 butir bawang merah disiksikan agak kasar
2 ruas jari kencur bin cikur prekprek heula
3 buah cabai rawit boleh lebih banyak kalo kuat pedas pedas
setengah papan oncom merah
garam secukupnya

Cara pembuatan :
Panggang oncom merah diatas bara atau api kompor gas dikecilkan biar nggak gosong, kira-kira sampai ada bau wangi menyebar.
Campur dan ulek sampe halus bawang merah, kencur, cabai rawit, dan garam. Campurkan oncom dan lanjut ditumbuk jangan sampai agak ancur oncomnya. Aduk-aduk sampai campur beneran tuh adonan kemudian siapkan wajan yang dipanaskan. Sangray tuh semua adonan, emang agak sedikit lengket gimana gitu. Galoin aja terus. Galoin apa ya bahasa indonesianya? dicampurin, diaduk dech ......  Kalo suka agak girinyih girinyih enak, bisa pake tambahan minyak kelapa sedikit aja sekitar satu atau dua sendok makan. Tapi bukan disangray itu mah namanya digoreng gongseng he he he.
Campurkeun nasi hangat sinareng sangray oncomnya sampai semuanya tercampur rata. Kalo yang lebih tradisional biasanya campuran nasi dan oncomnya ditumbuk alu menggunakan lumpang. Bisa juga diulek pake mutu dan coetnya kalo untuk porsi sedikit seperti ini. Biar ada sensasi lebih, bisa tambahin pake bunga honje sejumput aja cukup. Sok ah cobian .............
Dapat disajikan segera dengan ikan asin peda, sambel goang, dan lebih lengkap lagi dimakan bersama dengan kerupuk miskin. Wah ............ kerupuk miskinna mesti beli dulu ke Purwakarta. Bisa juga kerupuknya diganti dengan opak ceos dibebekkeun atawa kicimpring sampeu. Mun opak ceos meserna ka Kawali atawa Cinyasag. Kicimpring sampeu mah meserna ti Lembang.

Di handap ieu mah resep lengkap sambel goang ;
cabai rawit mateng nu merah menyala mun aya mah, bawang merah, sebuku jari kencur, sedikit bawang putih, garam, gula pasir, kalo ada gula aren lebih noikmeheh. Ukuran takarannya mah dibebaskeun mangga kumaha kersana. Kalo mau lebih pedes cabai rawitnya dibanyakin, kalo mau manis gulanya digedein. Tapi kalo manis mah namanya rujak atuh bukan sambel. Oho oho oho ooooo ...........
Ulek halus semua bahan dan disajikannya dengan nasi tutug oncom yang udah jadi, diawurkeun diatasnya boleh dipisahkeun pake piring tersendiri boleh. Asal jangan dibuang aja sayang-sayang udah susah bikinnya koq dibuang....

Jadi ngarey hayang dahar sangu tutug. Ke ah
Fotonyah menyusul

Resep bahasa sundana naon nya?


Meungpeung keur inget, sabenerna ngaran nasi tutug mah ngaran sohor kaayeunakeun. Ari sesebutan benerna mah sangu tutu sababiahna cara ngolahna teh kawas ditutuan najan teu nepi ka saperti nyieun opak. Ditutu sakadarna wungkul ngarah dalit antara sangu jeung deungeunna. Ongkoh meureun tina rasa basana teh mun disebut kejo tutu asa kasar karasana. Ari disebut nasi tutu mah rada mendingan wae meureunan. Naon atuh pangna katambahan hurup G, jadi nasi tutug, bisa jadi lantaran ngadaharna bisa bari sila tutug, rada ngajogo saeutik. Ketang kumaha saena wae lah bade nasi tutu mangga bade nasi tutug mangga. Tapi nu nyunda mah Sangu Tutu sigana teh......... ah campur aduk basa teh kawas nasi tutug ...........
Baheula mah nyieun sangu tutu teh bener-bener keur ngubaran lapar terus kadaharan nu nyesa tinggal saeutik deui, boh atawa memang pedah euweuh deui atawa memang can masak. 
He he he ...... panasaran bae ieu mah hayang nambahan tulisan.
Da ari nu pangjelasna mah nu kangaranan nasi tutug, kejo tutu, sangu tutu bahanna ngan sakikituna. Kadaharan sakadarna. Teu kalebet 4 sehat 5 sampurna sakitu mah meureun. Nu pentingna mah wareg. Matak seubeuh beuteung. Pan tos wareg mah najan kalah kumaha oge pasti nambahan tanaga keur neangan tambahan lauk atawa sayurna. Mudah-mudahan sararehat sadayana.
Well, here are the photographs, I took at 11 09 2011 using my BlackBerry Curve, nu dibayarna 12 bulaneun di Kartu kredit BNI. Ngahutang deui wae .................

Oncomna dibeuleum dina luhureun seuneu kompor gas, ari aslina mah dibeuleum dikurumuy dina hawu pacampur jeung areng hideung nambah nikmat ha ha ha ....... atawa dibelesekkeun dina lebu panas hadeuuuuuh .......

Taaaah ieu tampilanna teh teu geseng teuing rupana, nu penting tos dipanaskeun


Ieu mah bahan sambarana aya bawang beureum, cengek, cikur. Asana teh can pernah aya pake bawang bodas. Heueuh ketang poho, asli kadaharan sunda mah jarang make bawang bodas, teu kuat bauna.
Terus dikasrengkeun sambara teh dina katel panas, teu make minyak, tara, pacaduan oge sigana teh. Teu dina lisung atawa cowet lantaran euweuh lisung cowetna, ah digalo2 biasa wae kawas nyieun sangu goreng ( hag siah  .... ke ah ngabahas kejo butut )



Siap diserbu, raos tur nikmat 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Bunga Rampai

Menggapai kata-kata dalam pencapaian makna perjalanan kehidupan nan fana. Semoga manfaat untuk dunia akhirat.



Blog Rudi Santosa


Terima kasih sudah mau mampir. Seandainya mau copy paste, dipersilakan, asal jangan dibumbui dengan ditambahi atau dikurangi, apa adanya saja. Tolong dituliskan alamat blog ini. Apalagi kalo mau ambil fotonya mohon dapat disebutkan dengan lengkap dan benar sumber foto tersebut. Kalo sudah diedit agar disebutkan dengan jelas bahwa tulisannya sudah diedit. Dengan demikian tanggungjawabnya beralih kepada pengedit tulisan saya. Hak cipta hanya milik Allah Subhanahu wa ta'ala.















Supporters